Na de annál jobban a 24e RTS-t és társaikat, azaz a 24. Szenegáli lövész ezredet. Folytatva a tegnapi mesét.
Na először is it tmegint Hajcihőre van szükségem a helyes fordításnál. A Tirallieur az angolul Shooting skirmishert jelent. Tehát puskás elővéd?
Na de sebaj.Úgyis rövidítve írom, mert csak emberi nyelven tudok írni, a francia nyelv pedig borzalmas. Főleg szakirodalomban.
Ezek a szenegáli vitézek a 4. DIC-hez tartoztak. Annak voltak egy ezrede. Rövidített nevük: 24. RTS (nem, nem real time strategy, bár a legújabb suddenben benne lesznek ők is, én csináltam a modelljüket 60 centis berthier puskához tartozó bajonettel) (RTS = régiment de tirailleurs sénégalais).
A többi hadoisztályban is harcoltak szenegáliak ezredszinten, pl. a 19. RTS, a 16. RTS, 25. RTS stb.
Azonban ne feledjük el a dolgt, hogy 1940-ben a gyarmati egységeket bekeverték, ezéltal formailag a Francia hadsereghez tartoztak mozgósítás esetén.
A 4. DIC pl. így nézett ki 1940 áprlisában:
- 24. RTS
- 2. RIC (\"Európai\" gyarmati gyalogezred)
- 16. RTS (Szenegáli gyalogezred)
- 74. GRDI (A hadosztály felderítői)
- 12. RAC (Gyarmati tüzérség. A legtöbb tüzér Madagaszkárról származott, ún. a Malagasy Köztársaságból)
- 212. RALC (Gyarmati nehéztüzérség)
- BDAC (A 12. RAC-hoz tartozó páncéltörő század)
- 14. CDAC (páncéltörő század a 2. RIC alá beosztva)
- 13. utász század (A 2. RIC alá rendelve)
1940 május 27-én a 721/409. légvédelmi üteget is ebbe a hadosztályba csoportosították át. (721/409e BDAA) Szuper és legendás 25 mm-es Hotckiss mle 1939 gépágyúkkal látták el őket.
Amúggy külön érdekesség, hogy a 24. RTS nagyon büszke vol thagymányaira és nyílván ők voltak a legelitebb, és talán legtörténelmibb alakulat a gyarmati hadosztálykn belül.
Ezredük zászlóin például a szenegáli katonák egykori bevetési helyszínei voltak, pl.
- SEBASTOPOL 1854-1855
- TUYEN QUANG 1885
- TANANARIVE 1895
- TIEN TSIN 1900
- MAROC 1908-1913
- LA MARNE 1914
- LA SOMME 1916
- L\'AISNE-REIMS 1917-1918
- MAROC 1925-1927
A 24. RTS egymaga körülbelül 2000 emberből állt, ez 3 zászlóaljat jelentett náluk.
A tisztjeik és altisztjeik között feketék és fehérek is voltak vegyesen.
1939-40 telén a 24.RTS és a 16.RTS csokibarna katonai védelmi feladatot láttak el, őrizték a határt. De a hideget nem bírták. És inkább továbbképzésre hívták haza őket, és Dél-Franciaországban gyakorlatoztak.
A szenegálaik felváltására talán a leghíresebb francia alakulatot vetették be. És személyes kedvenceim is, talán a második világháború legprofesszinálisabb alakulatát, a RICM-t (Régiment d\'Infanterie Coloniale du Maroc - Marokkói gyarmati gyalogezred). Majd róluk írok később, sok borsot törtek a nácik orra alá, sőt még Romel orra alá is.
A másik felvátló alakulat ezen a télen a marokkóiak mellett a 4. európai gyalogezred volt. tehát két szenegáli gyalogezredet két másik gyalgezreddel helyettesítettek a határ mentén.
Amiko rköjött a jó idő, 1940. április 5-én a 24. RTS a maginot vonal mentén ásta be magát a 4.DIC többi alakulatával együtt....
Na a harcokat majd később írom.