Az oldal semmilyen felelősséget nem vállal a hozzászólásokért!

Üdv, Vendég

Stratégiák és stratégiai analógiák
(1 olvasó:) (1) Vendég

TÉMA: Stratégiák és stratégiai analógiák

Válasz/Re:Stratégiák, és stratégiai analógiák a II. vh-ban 2010 okt. 10 14:30 #44069

Érdekes dolgok ezek...
Téma zárolva.

Válasz/Re:Stratégiák, és stratégiai analógiák a II. vh-ban 2010 okt. 10 15:28 #44074

Hajcihő írta:

Pontosan. Elment egy 19 éves srác a háborúba, 1941-ben, és egy 54 éves jócskán idősödő férfi került elő a dzsungelből \'76-ban.
És nem értette az egészet.

Mi meg őt nem értjük meg. 30 év alatt hogyhogy nem lett depressziós a kígyók meg a jaguárok között töltött éjszakák után? Mondjuk, belegondolva baszkurált 30 évet a dzsungelban, aztán jön néhány okostojás aki elmondja hogy már rég vége, a semmiért volt az egész lehet én is magamba fordulnék.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Stratégiák, és stratégiai analógiák a II. vh-ban 2010 okt. 10 17:17 #44085

• Gipszj
És nem érte meg az egész...<br><br>Szerkesztette: cserpakszabi, Időpont: 2010-10-11 15:13
Téma zárolva.

Válasz/Re:Stratégiák, és stratégiai analógiák a II. vh-ban 2010 okt. 10 17:26 #44087

portillo írta:
Hajcihő írta:

Pontosan. Elment egy 19 éves srác a háborúba, 1941-ben, és egy 54 éves jócskán idősödő férfi került elő a dzsungelből \'76-ban.
És nem értette az egészet.

Mi meg őt nem értjük meg. 30 év alatt hogyhogy nem lett depressziós a kígyók meg a jaguárok között töltött éjszakák után? Mondjuk, belegondolva baszkurált 30 évet a dzsungelban, aztán jön néhány okostojás aki elmondja hogy már rég vége, a semmiért volt az egész lehet én is magamba fordulnék.

Hát amikor kikerült a dzsungelből, már akkor sem volt a mentális egészség példaképe!
Valami négy éves terápia után tudták bevezetni a \&quot;normál\&quot; társadalmi létezésbe, de - képzelheted, hogy - valami mélységes üresség és szomorúság volt benne, az elpazarolt élete okán.
Ugyanakkor úgy nevelték, mint vagy ezer éve minden japánt, hogy első a kötelesség, és csak azt követően jöhet bármiféle pragmatikus, személyes érdek!
Örömökről meg szó sincs, az különös kegy!
Még ma is ilyenek! Nincs humoruk, a vicceket nem értik!
És ez sem vicc!
Téma zárolva.

Válasz/Re:Stratégiák, és stratégiai analógiák a II. vh-ban 2010 okt. 10 17:27 #44088

Gipszj írta:

És nem érte meg az egész...

Igazad van.
És ezt kellene megértenie az itteni sok háborúmániásnak is.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Stratégiák, és stratégiai analógiák a II. vh-ban 2010 okt. 11 14:21 #44103

• Zeki
Esélytelen.
Ha már ilyen idézetekkel dobálóznak, hogy ha békét akarsz készülj a háborúra (természetesen pontatlan fordítással példálózva) ne számíts sok sikerre. De ahogy a görögök mondják: \&quot;Nem az a bátor, aki a béke alatt háborúzik, hanem aki háború alatt hirdeti a békét\&quot;.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Stratégiák, és stratégiai analógiák a II. vh-ban 2010 okt. 11 17:44 #44111

• Roland
Zeki írta:
Esélytelen.
Ha már ilyen idézetekkel dobálóznak, hogy ha békét akarsz készülj a háborúra (természetesen pontatlan fordítással példálózva) ne számíts sok sikerre. De ahogy a görögök mondják: \&quot;Nem az a bátor, aki a béke alatt háborúzik, hanem aki háború alatt hirdeti a békét\&quot;.

Na, azér a Görögöknek nem mindent kell ilyen téren elhinni.

Maga az idézet tanulságos. Akár csak az, hogy: \&quot;HÁBORÚZNI NÉHA KELL!\&quot;
Téma zárolva.

Válasz/Re:Stratégiák, és stratégiai analógiák a II. vh-ban 2010 okt. 11 17:50 #44113

• Bazooka Joe
A görögökkel nem tudom, hogy mennyire érdemes példálózni a háborúellenesség témáján belül, hiszen nem kifejezetten voltak békések. Történelmük folyamán számtalanszor vívtak háborúkat.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Stratégiák, és stratégiai analógiák a II. vh-ban 2010 okt. 11 17:57 #44114

• Roland
Bazooka Joe írta:
A görögökkel nem tudom, hogy mennyire érdemes példálózni a háborúellenesség témáján belül, hiszen nem kifejezetten voltak békések. Történelmük folyamán számtalanszor vívtak háborúkat.

Úgy-úgy. (De végül is ebből kifolyólag igényt tarthattak a békére)
És ugyan ez vonatkozik a rómaiakra is.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Stratégiák, és stratégiai analógiák a II. vh-ban 2010 okt. 12 06:57 #44124

Roland írta:
Zeki írta:
Esélytelen.

Na, azér a Görögöknek nem mindent kell ilyen téren elhinni.

Maga az idézet tanulságos. Akár csak az, hogy: \&quot;HÁBORÚZNI NÉHA KELL!\&quot;

Azért az sem lenne baj, ha a görögök társadalomfilozófiai megnyilvánulásait a kor szociológiai közegében értékelnéd.
A görög háborúk ugyanis nem valamely politikai megfontolásból származtak, még Nagy Sándor hadjáratai sem, mert a kor embere nem így gondolkodott!
Nem is igazán értették volna, ha holmi társadalompolitikai igény kielégítése lett volna a deklarált cél!

De, hogy ne beszéljek rébuszokban: A görög hódító háborúkat az egyéni dicsőség megszerzése céljából vívták, és csak másodlagos szempont volt mindaz, ami a ma háborúit generálja.
Aztán ez szépen lassan megváltozott, de - mint jeleztem - még Nagy Sándor sem a társadalom irányítása, termelőereje birtoklása, de még csak nem is javai megszerzése érdekében folytatott háborúkat, hanem a maga dicsőségére, amelyben katonái is részesülni is akartak, és a különböző előnyök, amelyeket ezáltal a magukénak reméltek, az nem cél, hanem járulékos jutalom volt!

Más srófra járt az agyuk.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Stratégiák, és stratégiai analógiák a II. vh-ban 2010 okt. 12 15:25 #44148

• Zeki
Én személy szerint azt hittem világos, ha a görögöket emlegetem és idézeteket mondok, nem feltétlenül a III. Korinthoszi Szakaszban szolgáló Theszisztalon-ra gondolok, hanem a filozófus, bölcs, tudós urakra.

És kevés olyan nemzet volt-van, amelyik elmondhatja, hogy a világnak számtalan olyan embert adott, mint amilyen a görög filozófusok.

És ahogy Hajcihő mondta, nem politikai háborúk voltak (azért volt kivétel), vagy hogy háborús poliszok... az egyszerű diáknak megmaradt Spárta és a 300 c. film, nos nem csodálom ha ezek alapján helytelen tézisek keletkeznek. Spárta egy polisz a sok közül... kiemelkedő, de nem maga Görögország.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Stratégiák, és stratégiai analógiák a II. vh-ban 2010 okt. 12 15:50 #44151

• Bazooka Joe
Legközelebb írd oda, hogy mit akarsz kifejezni konkrétan, mert így nekem nem jött le, hogy pontosan mit is akartál mondani.

Még jó, hogy én nem tartozom abba a halmazba, amibe be próbálsz skatujázni. Szeretem a történelmet, ezért ebben a konkrét témakörben el tudok mondjuk úgy \&quot;szakadni\&quot; a görög-perzsa háborúktól ha szükséges.

A háborúkat akkor is és ma is a hatalomért és a vagyonért vívták / vívják.<br><br>Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2010-10-12 17:52
Téma zárolva.

Válasz/Re:Stratégiák, és stratégiai analógiák a II. vh-ban 2010 okt. 12 17:07 #44153

• Zeki
Rendben, legközelebb már megnevezem az embereimet.
Igen, te nem vagy benne abban a skatulyában, mert rólad tudom hogy nyitott szemmel járod a történelem borostyánköves útját - (A történelem [Egyetemes-Magyar] 90 % - ban).
Téma zárolva.

Válasz/Re:Stratégiák, és stratégiai analógiák a II. vh-ban 2010 okt. 12 17:11 #44154

Bazooka Joe írta:
Legközelebb írd oda, hogy mit akarsz kifejezni konkrétan, mert így nekem nem jött le, hogy pontosan mit is akartál mondani.

Még jó, hogy én nem tartozom abba a halmazba, amibe be próbálsz skatujázni. Szeretem a történelmet, ezért ebben a konkrét témakörben el tudok mondjuk úgy \&quot;szakadni\&quot; a görög-perzsa háborúktól ha szükséges.

A háborúkat akkor is és ma is a hatalomért és a vagyonért vívták / vívják.&lt;br&gt;&lt;br&gt;Szerkesztette: Bazooka Joe, Időpont: 2010-10-12 17:52

Hát nem. Először is nem tudom, ki is akart bárhová is beskatuLYázni, másodszor pedig - bármennyire is fura, sem nem a hatlomért, sem nem a vagyonért vívták a háborúkat, egyrészt mert mindkettő megvolt nekik, másrészt a háború akkortájt sem volt olcsó mulatság, így aztán a háborúskodás nem feltétlenül volt egy költséghatékony vállalkozás.
Bizony annak idején a leginspirálóbb \&quot;szükséglet\&quot; a dicsőség volt, és minden egyéb sokkal kisebb mértékben esett a latba.
Egyébiránt meg nyilván sokkal többet tudsz a korról, mint én, vagy netán azok, akik ezt kutatják, tanítják, szóval érdeklődve várom, hogy kifejtsd a tézisedet, és cáfold néhány (száz, ezer) hozzáértő eddigi kutatási eredményeit.
Téma zárolva.

Válasz/Re:Stratégiák, és stratégiai analógiák a II. vh-ban 2010 okt. 12 17:48 #44164

• Roland
Zeki írta:
Én személy szerint azt hittem világos, ha a görögöket emlegetem és idézeteket mondok, nem feltétlenül a III. Korinthoszi Szakaszban szolgáló Theszisztalon-ra gondolok, hanem a filozófus, bölcs, tudós urakra.

És kevés olyan nemzet volt-van, amelyik elmondhatja, hogy a világnak számtalan olyan embert adott, mint amilyen a görög filozófusok.

És ahogy Hajcihő mondta, nem politikai háborúk voltak (azért volt kivétel), vagy hogy háborús poliszok... az egyszerű diáknak megmaradt Spárta és a 300 c. film, nos nem csodálom ha ezek alapján helytelen tézisek keletkeznek. Spárta egy polisz a sok közül... kiemelkedő, de nem maga Görögország.

Örülök, hogy kihangsúlyoztad: \&quot;azért volt kivétel\&quot;. Nem is annyira kevés. Nem kevés háború zajlott le kereskedelmi okokból kifolyólag az Égei-tengeren.
Téma zárolva.
Az oldal megjelenítéséhez szükséges idő: 0.18 másodperc
Joomla templates by a4joomla